Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Η διατροφολόγος συμβουλεύει

Μπορεί να μην έχουμε βρει ακόμη τις στρατηγικές εκείνες που θα μας δώσουν τα σωστά αποτελέσματα. Οπως υποστηρίζει ο Δρ Lee Kaplan, διευθυντής του Ινστιτούτου Παχυσαρκίας, Μεταβολισμού και Διατροφής στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης: «Για κάποιους ανθρώπους ενδεχομένως να λειτουργούν όλες οι θεραπευτικές προσεγγίσεις, ωστόσο καμία δεν είναι εξίσου αποτελεσματική για όλους. Καμία μέθοδος δεν είναι καλύτερη από κάποια άλλη. Το κλειδί είναι ο καθένας να βρει τι του ταιριάζει, και, μέχρι να το βρει, ίσως κάνει και λάθη».
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να προσεγγίζουμε την απώλεια σωματικού βάρους. Φυσικά, η σωστή διατροφή και η άσκηση θα πρέπει να είναι οι πρώτες μας προτεραιότητες. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια πληθώρα επιλογών για τον καθένα. Για παράδειγμα: 
1.    Δίαιτες λίγων θερμίδων.
2.    Δίαιτες φτωχές σε υδατάνθρακες.
3.    Δίαιτες φτωχές σε λιπαρά.
4.    Κατανάλωση τροφίμων που δημιουργούν όγκο στο στομάχι (π.χ. σαλάτες) πριν από το γεύμα.
5.    Διατροφικά προγράμματα με προπαρασκευασμένα φαγητά.
Πέραν από τη διατροφή, η άσκηση βοηθάει το σώμα να «κάψει» θερμίδες. Επίσης όπως δείχνουν οι έρευνες ο σωστός ύπνος και η μείωση των επιπέδων του άγχους μπορεί να βοηθήσουν. Εάν αποθαρρυνόμαστε εύκολα, ένα πρόγραμμα υποστήριξης μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας. Επιλογές αποτελούν, η τηλεφωνική υποστήριξη, το διαδίκτυο, οι ομάδες υποστήριξης, ο ειδικός που μας παρακολουθεί. Είναι σημαντικό ο άνθρωπος αυτός να μην περιορίζεται στη σύσταση του κατάλληλου διαιτολογίου αλλά να βρίσκει τρόπους να σας εμψυχώνει για να συνεχίσετε.
Ακόμη και αν δεν έχουμε καταφέρει να φθάσουμε τον στόχο μας και να πετύχουμε το ιδανικό βάρος, ο τρόπος ζωής μας πρέπει να θωρακίζει την υγεία της καρδιάς σας. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι  πρέπει να παραμείνουμε φυσικά δραστήριοι ακόμη και εάν δεν έχουμε χάσει γραμμάριο. Ο Dr. Kaplan υποστηρίζει: «Ολοι πρέπει να ασκούνται τακτικά, όχι αναγκαστικά για να χάσουν βάρος αλλά για το καλό της καρδιάς τους». Και συνεχίζει: «Μια διατροφή φτωχή σε κορεσμένα λιπαρά και πλούσια σε Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα σε συνδυασμό με τον περιορισμό της πρόσληψης νατρίου μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο προσβολής από καρδιαγγειακά νοσήματα. Η συγκεκριμένη διατροφή σίγουρα θα προκαλέσει και απώλεια σωματικού βάρους».
Τέλος, όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος, θα πρέπει να θέτουμε μικρούς, ρεαλιστικούς στόχους καθώς το αντίθετο επιφέρει απογοήτευση και υποστροφή της προσπάθειας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου