Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Συμβουλές για μια όμορφη χρονιά

Η ζωή είναι στιγμές. Στιγμές που διαδέχονται η μία την άλλη. Στα χέρια μας είναι η δύναμη να κάνουμε τα πράγματα να συμβούν. Το ίδιο ισχύει και σε περιόδους ηρεμίας και σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Ο τρόπος που χειριζόμαστε τη ζωή μας μπορεί να μας οδηγήσει στο φως και στην ηρεμία ψυχής ή στη μιζέρια και την κατάθλιψη.

Μην μπλοκάρετε από την έλειψη χρημάτων, μην νομίζετε πως περισσότερα υλικά αγαθά θα σας κάνουν πιο ευτυχισμένους. Η αφθονία είναι θέμα οπτικής. Διαχειριστείτε με σύνεση τα χρήματα, τον κόπο της εργασίας σας, ξοδέψτε με προτεραιότητα αναγκών, πάρτε αποφάσεις που θα σας ελευθερώσουν από τα οικονομικά χρέη -αν έχετε. Είναι μεγάλη ηρεμία ψυχής η απελευθέρωση από τα χρέη και η γνώση του οικονομικού πλάνου ζωής. Τι εισπράττω, τι ξοδεύω, τι αποταμιεύω. Δείτε το πλάνο σας από ψηλά: Σε ποιό ευρύτερο σκοπό συνεισφέρω με τη δουλειά μου, τι υποστηρίζω με τα έξοδά μου, πόσο καλά νοιώθω με τον εαυτό μου που προβλέπει για μια έκτακτη ανάγκη.
Νοιώστε καλά με τον εαυτό σας. Όταν νοιώθουμε καλά με τον εαυτό μας κάνουμε σωστές επιλογές. Σε φυσιολογικές καταστάσεις, νοιώθουμε καλά με τον εαυτό μας όταν είμαστε σε ισορροπία. Όταν νοιώθουμε καλά μέσα στο σώμα μας, όταν κινούμαστε με ευκολία, όταν αναπνέουμε σωστά, όταν κοιμώμαστε καλά. Όλα αυτά δηλώνουν ένωση με την συμπαντική ενέργεια, ότι είμαστε σε ροή, με αυξημένη συνειδητότητα για κάθε μας ενέργεια. Όλα αυτά δηλώνουν αυτοσυγκρότηση και είναι βασική προϋπόθεση για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο : την ηρεμία των συναισθημάτων και της ψυχής!
Ηρεμείστε τα συναισθήματά σας. Ταραγμένα συναισθήματα δηλώνουν ταραγμένη ψυχή και ανισόρροπο σώμα. Ανισόρροπο σώμα και ψυχή οδηγούν σε λάθος επιλογές και σε νέο φαύλο κύκλο απογοητεύσεων. Μάθετε να ελέγχετε πρώτα το σώμα σας και μετά τα συναισθήματά σας. Αφήνετε κάθε θετικό συναίσθημα να γεμίζει τη ψυχή σας. Απελευθερώστε κάθε αρνητικό συναίσθημα, προστατεύστε τον εαυτό σας με ξεκάθαρα όρια και συγχωρέστε όποιον σας ενόχλησε. Την επόμενη φορά που θα θυμώσετε για οτιδήποτε να σκεφτείτε ότι το δηλητήριο του θυμού καταστρέφει το δικό σας σώμα. Για τους άλλους χρειάζεστε μόνο όρια και ξεκάθαρα λόγια.
 Φροντίστε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας κάθε μέρα. Με χαρά και ευγνωμοσύνη γιατί είστε άλλη μια μέρα μαζί.
Φροντίστε το σώμα σας, κάντε κοινά πράγματα, περπατείστε παρέα. Δεν θέλει πολύ, μισή ωρίτσα και γυρνάς σπίτι πιο ανάλαφρος, πιο χαλαρός.
Φροντίστε το πνεύμα σας, κρατείστε τους ορίζοντες ανοιχτούς, τη φαντασία σας ενεργή. Διαβάστε βιβλία, δείτε ταινίες, εμπνευστείτε από τις ζωές των άλλων, παίξτε παιχνίδια με τους φίλους, τα παιδιά, τα εγγόνια σας, ξαναακούστε μουσικές της εφηβείας σας, ξαναδιαβάστε παραμύθια. Διατηρείστε ζωντανή τη σπίθα στο βλέμμα σας!
Το φαγητό είναι μέσο επιβίωσης, δεν είναι αυτοσκοπός. Ψωμί και τυρί θα μας κρατούσε ζωντανούς. Ζούμε σε μια χώρα και σε μια εποχή με την πολυτέλεια των απολαύσεων. Όλος ο κόσμος δεν ζει έτσι. Να απολαμβάνουμε το φαγητό με μέτρο. Να αγοράζουμε με σύνεση. Ποιά η λογική να γεμίζουμε τα ψυγεία με λαχανικά, τυριά, αλλαντικά που θα χαλάσουν πριν αποφασίσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε; Άδικη σπατάλη του κόπου εργασίας μας!
Προγραμματίστε το φαγητό της εβδομάδας. Έτσι θα ορίζουμε τι τροφή θα δώσουμε στο σώμα μας και στα παιδιά μας και θα ξοδεύουμε πραγματικά τα απαραίτητα χρήματα. Μην αφήνετε την πείνα να είναι οδηγός στις επιλογές. Όταν πεινάμε αγοράζουμε τα πάντα, παραγγέλνουμε έτοιμα φαγητά, τρώμε ό,τι βρούμε, δεν σκεφτόμαστε!
Να νοιώθετε καλά με ό,τι τρώτε. Να μάθετε να διαλέγετε τα προϊόντα, πάρτε το μάθημα της λαϊκής αγοράς όποτε μπορείτε! Δεν χρειάζεται να ξέρετε. Θα καταλάβετε όταν περάσετε μπροστά από τόσους πάγκους ποιά λεμόνια είναι σφικτά και βαρειά, ποιές αγκινάρες είναι κλειστές, ποιά μαρούλια είναι πιο φρέσκα, ποιό ματσάκι μαϊντανού είναι πιο γεμάτο.
Φτιάξτε το σπίτι σας. Να  είναι καταφύγιο ψυχής. Να ηρεμείτε μέσα σ'αυτό. Αξιοποιείστε ό,τι έχετε. Αυτό είναι το βασίλειό σας. Φερθείτε βασιλικά στον εαυτό σας. Χρησιμοποιείστε τα επίσημά σας ποτήρια, αν θέλετε, στρώστε τα κεντητά μαξιλάρια για σας, ανάψτε το τζάκι ενώ δεν περιμένετε κόσμο, περιποιηθείτε τον εαυτό σας ενώ δεν έχετε να πάτε πουθενά. Εσείς για σας είστε ο κόσμος όλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου