Τρίτη, 30 Αυγούστου 2011

10 λόγοι που μπορεί να σας κουφάνουν .

Ακοή

Βρετανική έρευνα απέδειξε πρόσφατα ότι το παθητικό κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει, εκτός όλων των άλλων, και σε σοβαρά προβλήματα ακοής. Όμως οι επιστήμονες έχουν ήδη καταλήξει πως τουλάχιστον δέκα ακόμη φάρμακα και παθήσεις μπορούν να έχουν την ίδια ακριβώς κατάληξη.
Διαβήτης, χημειοθεραπείες, αλλεργίες, αλλά και το… βιάγκρα προκαλούν απώλεια της ακοής.
Ο καθηγητής νευρολογίας και ειδικός για θέματα ακοής, Ντέιβιντ ΜακΑλπιν, υποστηρίζει ότι «το αυτί είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο όργανο και μάλιστα πολύ πιο ευπαθές σε βλάβες, απ’ ότι νομίζουμε». Ορίστε λοιπόν 10 αιτίες, εξαιτίας των οποίων μπορεί κανείς να οδηγηθεί σε μερική ή και ολική ακόμη κώφωση.
  • Νο 1:Το βιάγκρα
«Τα άτομα που λαμβάνουν το συγκεκριμένο σκεύασμα(βιάγκρα) έχουν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες από άλλους να αντιμετωπίσουν μόνιμη κώφωση, εξαιτίας της αυξημένης ροής του αίματος σε συγκεκριμένους ιστούς, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του αυτιού», σύμφωνα με τον καθηγητή Τζέραλντ Μακ Γκουίν του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα.
  • Νο 2: Εγκεφαλικό επεισόδιο
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο στον κροταφικό λοβό του εγκέφαλου, μπορεί να επιφέρει ακόμη και απώλεια της ακοής, εξαιτίας της συγκέντρωσης του αίματος στο εσωτερικό του αυτιού.
  • Νο 3: Η δυσλεξία
Έχει ταυτιστεί με μαθησιακές δυσκολίες, η δυσλεξία όμως σχετίζεται πρωτίστως με την ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργαστεί τους διαφορους ήχους. Ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης(MIT) απέδειξαν ότι τα άτομα με δυσλεξία δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν φωνές και να τις συνταιριάξουν με το σωστό πρόσωπο, γι’ αυτό λοιπόν μπερδεύουν την σειρά των λέξεων.
  • Νο 4: Χημειοθεραπείες
«Τα φάρμακα με βάση τον λευκόχρυσο που χρησιμοποιούνται στις χημειοθεραπείες βλάπτουν τα μικροσκοπικά κύτταρα στο εσωτερικό του αυτιού», λέει ο καθηγητής ΜακΑλπιν. Μάλιστα, το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο εκδηλώνονται τα προβλήματα ακοής είναι κατά μέσο όρο 135 ημέρες, ενώ το ποσοστό των ασθενών που παρουσιάζουν κώφωση ξεπερνά το 60%.
  • Νο 5: Τροφικές αλλεργίες
Αμερικανοί μελετητές υποστηρίζουν ότι 78% των ατόμων που πάσχουν από ωτίτιδα του μέσου ωτός, είχαν επίσης αντιμετωπίσει κάποια στιγμή κάποια τροφική αλλεργία.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι το κενό, που υπάρχει πίσω από το τύμπανο του αυτιού και μεταφέρει τον ήχο, τραυματίζεται μετά από μια τροφική αλλεργία και γεμίζει υγρό.
  • Νο 6: Ούτε ψύλλος στον κόρφο μας
Εξανθήματα, συμπτώματα που ομοιάζουν με γρίπη και αρθριτικά προβλήματα είναι μόνο μερικές δυσάρεστες συνέπειες της Νόσου του Λάιμ, που προκαλεί το δάγκωμα από ψύλλο. Μπορεί να διαγνωστεί με μια απλή εξέταση αίματος, αλλά αν αυτό δεν γίνει έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε κώφωση.
  • Νο 7: Αντιβιοτικά
Η λήψη αντιβιοτικών, που περιέχουν την ουσία αμινογλυκοσίδη και χορηγούνται για την αντιμετώπιση της φυματίωσης ή της σηψαιμίας, δημιουργούν προβλήματα ακοής.
Περίπου το 5% των παιδιών που πάσχουν από κώφωση στην Μ. Βρετανία είχαν λάβει τέτοια αγωγή κάποια στιγμή στο παρελθόν.
  • Νο 8: Έρπης ο …υφέρπων
Ο έρπης είναι μια μόλυνση σε κάποιο νεύρο και του δέρματος γύρω από αυτό. Ορισμένες φορές μπορεί να προσβάλει τα νεύρα του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων και του ακουστικού νεύρου.
  • Νο 9: Φάρμακα κατά της ελονοσίας
Το κινίνο, βασικότατη ουσία στα φάρμακα κατά της μαλάριας, μπορεί να προκαλέσει κώφωση, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Αυτή η παρενέργεια συμβαίνει βέβαια σπάνια, αλλά δεν είναι και αδύνατη.
  • Νο 10: Και ο διαβήτης
Το να χάσει κανείς την ακοή του εξαιτίας του διαβήτη μοιάζει απίθανο, αλλά μπορεί να συμβεί, λένε οι επιστήμονες. «Εφόσον βλάπτει τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία σε όλο το σώμα, αυτό μπορεί να συμβεί και στο αυτί», δηλώνει ο Καθηγητής ΜακΑλπιν.
Πηγή: tovima.gr

Κυριακή, 28 Αυγούστου 2011

Τα ασύρματα ποντίκια



Τα ασύρματα ποντίκια είναι σίγουρα πολύ πιο βολικά από τα ενσύρματα καθώς δεν έχουν τον μπελά του καλωδίου. Έχουν ένα πολύ σοβαρό όμως μειονέκτημα! Ξεμένουν από μπαταρία!

Αν δεν έχετε κάποια μπαταρία εύκαιρη τότε κοιτάξτε παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε για να χειριστείτε τον υπολογιστή σας με το πληκτρολόγιο!

Για να ενεργοποιήσετε το χειρισμό του pointer μέσω πληκτρολογίου πατήστε ταυτόχρονα τον παρακάτω συνδυασμό:

Alt+Αριστερό shift key + NumLock

Πατώντας τα παραπάνω πλήκτρα θα εμφανιστεί στην οθόνη το παρακάτω:

έλα στο forum για την συνέχεια εδω

Τρίτη, 23 Αυγούστου 2011

Πως να διατηρήσετε το μαύρισμα των διακοπών για μήνες .

Μαύρισμα

Τόσο κόπο κάνουμε κάθε χρόνο για να μαυρίσουμε και τι ζητάμε μετά τις διακοπές; Να το διατηρήσουμε λίιιιγο ακόμα.
Λύσεις για αυτό υπάρχουν και είναι ανέξοδες και απλές. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγος χρόνος για τον εαυτό σας.
Πρώτο βήμα: Απολέπιση! Πριν τα πρώτα μπάνια, αλλά και μετά ένα καλό peeling είναι απαραίτητο, αφού απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και βοηθάει το μαύρισμα να διατηρηθεί.
Δεύτερο βήμα: Ενυδάτωση. Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την ενυδάτωση του δέρματος σας, γιατί αν αρχίσετε να ξεφλουδίζετε… την πατήσατε. Εκτός από μια καλή ενυδατική κρέμα, από αυτές του εμπορίου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αγνό… ελαιόλαδο! Καλά διαβάσατε. Λίγες σταγόνες λάδι κάνει πάρα πολύ καλό, αφού ενυδατώνει σε βάθος την επιδερμίδα. Προσέξτε μόνο να μην το παρακάνετε, γιατί θα δείχνετε… γλίτσες!!! Προσπαθήστε να το απλώνετε στο σώμα σας καλύτερα πριν κοιμηθείτε.
Τρίτο βήμα: Επιλέξτε τροφές που «κρατάνε» το μαύρισμα, όπως καρότα, σπάνακι και πεπόνι. Αυτές οι τροφές εκκρίνουν καροτίνη και βοηθάνε πολύ.
Τέλος, προσπαθήστε όσο ακόμα ο καιρός το επιτρέπει να διατηρείτε μια κάποια σχέση με τον ήλιο. Αν μπορείτε επισκεφτείτε μια κοντινή παραλία μια – δύο φορές την εβδομάδα για καμιά ώρα. Πάντα με αντηλιακό όμως.
Όπως θα διαπιστώσετε φέτος το μαύρισμα θα κρατήσει περισσότερο από τις άλλες χρονιές!
Πηγή: star.gr

Κυριακή, 21 Αυγούστου 2011

Αναγνωρίστε τα σημάδια της ανορεξίας .

Αναγνωρίστε τα σημάδια της ανορεξίας
Οι διατροφικές διαταραχές συγκαταλέγονται στις ασθένειες της σύγχρονης εποχής των αναπτυγμένων κοινωνιών. Πώς όμως μπορείτε να αναγνωρίσετε αν ένα φιλικό σας πρόσωπο υποφέρει από αυτές;

Η ανορεξία και η βουλιμία είναι από τις ασθένειες που υποφέρουν άνθρωποι και κυρίως γυναίκες των ανεπτυγμένων κοινωνιών και μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο. 

Τα συμπτώματα όσων υποφέρουν είναι τα εξής:

-Αύξηση τριχοφυΐας: Στην προσπάθεια του σώματος να ζεσταθεί φυτρώνει στο δέρμα ένα λεπτό στρώμα από χνούδι, αφού υπάρχει έλλειψη λίπους στον οργανισμό. Η έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων οδηγεί σε σπάσιμο των νυχιών και στην εμφανή εξασθένισή τους.

-Κιτρινισμένα δόντια: Οι άνθρωποι που κάνουν συχνά εμετό έχουν κιτρινισμένα δόντια που συχνά σπάνε καθώς τα όξινα υγρά του στομαχιού καταστρέφουν το σμάλτο. Οι βουλιμικοί για να προκαλέσουν τον εμετό χρησιμοποιούν συνήθως δυο συγκεκριμένα δάχτυλα, τα οποία και δαγκώνουν. Αναζητήστε λοιπόν σημάδια στα δάχτυλά τους και εξετάστε τα μάτια τους καθώς από την πίεση σπάνε τα αγγεία με αποτέλεσμα να κοκκινίζουν.

-Χαμηλή αυτοεκτίμηση: Οι άνθρωποι με διατροφικές διαταραχές έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και λάθος εικόνα της εξωτερικής τους εμφάνισης. Έχουν εμμονή με τη γυμναστική, ενώ δεν τρώνε τίποτα. Έχουν πολλές ψυχολογικές μεταπτώσεις και εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης.

-Έλλειψη περιόδου: όταν οι γυναίκες μειώσουν τόσο πολύ τις θερμίδες που προσλαμβάνουν τότε η περίοδος τους διακόπτεται και αυτό είναι σίγουρα σημάδι ανορεξίας. 

Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2011

Ξεγελάστε την πείνα σας .

Ξεγελάστε την πείνα σας
Υπάρχουν κάποιες τροφές που μας χορταίνουν περισσότερο, παρέχοντας χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο. Αυτές είναι καλό να καταναλώνονται όποτε νιώσουμε το αίσθημα της πείνας, κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας. 

Πως γίνεται αυτές οι τροφές όμως να μας χορτάσουν; Το μυστικό βρίσκεται στην υψηλή περιεκτικότητα τους σε νερό και φυτικές ίνες, που μας δίνουν αίσθημα πληρότητας και βελτιώνουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος χωρίς να προσθέτουν κιλά, αφού «κόβουν» την όρεξη με φυσικό τρόπο. 

Δημητριακά ολικής άλεσης: Ως πλούσια πηγή διαλυτών φυτικών ινών, προκαλούν γρήγορα στον οργανισμό αίσθημα κορεσμού, επειδή παραμένουν στο έντερο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα μπολ γάλα χαμηλών λιπαρών και δημητριακά ολικής άλεσης. 

Ξηροί καρποί: Aνάλατοι και ωμοί, ως ενδιάμεσα μικρογεύματα, κρατούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειώνουν την όρεξη. Μία χούφτα ξηροί καρποί αρκεί. 

Ακτινίδια: Έχουν ελάχιστες θερμίδες, πολλές φυτικές ίνες και μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Έτσι, γεμίζουν γρήγορα το στομάχι και σας κάνουν να αισθάνεστε πιο πλήρεις. Καταναλώστε τα πριν από το γεύμα για να σας μειώσουν την πείνα. 

Φακές: Μικρή ποσότητα μας χορταίνει πολύ γρήγορα. Αυτό συμβαίνει επειδή γενικά τα όσπρια έχουν την ιδιότητα να καθυστερούν τη διαδικασία της πέψης, χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχουν. Τους καλοκαιρινούς μήνες απολαύστε φακές και φασόλια σαλάτα με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι ως κυρίως γεύμα. 

Σοκολάτα υγείας: Όταν νιώσετε την ανάγκη για κάτι γλυκό, αντί για σοκολάτα γάλακτος, προτιμήστε υγείας, η οποία προκαλεί μεγαλύτερο κορεσμό, ενώ ταυτόχρονα σας παρέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά. Αρκεστείτε όμως μόνο σε 2 έως 3 κομματάκια.

Μειώστε τις θερμίδες 

Μερικοί τρόποι για να περιορίσετε τη λήψη θερμίδων:

• Σταματήστε να βάζετε ζάχαρη στον καφέ και το τσάι

• Αποφύγετε παχιές σάλτσες και ντρέσινγκ σαλάτας (αντ' αυτών χρησιμοποιήστε χυμό λεμονιού, ξίδι, ανθότυρο, σκέτο γιαούρτι και ντρέσινγκ χωρίς λάδι)

• Αποφύγετε τροφές και ροφήματα που έχουν πολλή ζάχαρη, όπως κέικ, μπισκότα, γλυκά, αναψυκτικά και πουτίγκες. Περιορίστε τα αλκοολούχα ροφήματα - έχουν πολλές θερμίδες, αλλά λίγες θρεπτικές ουσίες.

Πηγή: mednutrition.gr

Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2011

Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2011

Η σημασία του φιλιού .

Η σημασία του φιλιού
Το ερωτικό φιλί είναι καθημερινό στοιχείο σε μια σχέση, αρέσει σε όλους να ενδίδουν σ΄ αυτό, να το απολαμβάνουν και κάνει τους πάντες να νιώθουν όμορφα.

Όπως είναι γνωστό, όσο πιο παθιασμένο είναι ένα φιλί τόσο πιο πολύ αυξάνεται η ερωτική διέγερση. Τα πιο «υγρά» και αργά φιλιά είναι αυτά που απολαμβάνει κανείς περισσότερο και φυσικά «ξυπνούν» αναλόγως τις αισθήσεις και τις ορμόνες.

Η «χημεία» που έχει κάποιος με κάποιον άλλο είναι φυσικό να επηρεάζει και το φιλί μαζί του. Διάφορες έρευνες σχετικά με το πώς το ερωτικό φιλί επηρεάζει τις ορμόνες υποστηρίζουν ότι τα επίπεδα κορτιζόλης (η κορτιζόλη σινιστά την ορμόνη του άγχους) ελαττώνονται με ένα φιλί και αντίστοιχα τα επίπεδα ωκυτίνης αυξάνονται (η ωκυτοκίνη αποτελεί την ορμόνη των συναισθηματικών δεσμών).

Επίσης, οι φερομόνες (ουσία που παράγεται από τον οργανισμό μας και γίνεται αντιληπτή μόνο από τους άλλους) ενεργοποιούνται ανάλογα με το πόσο ελκύεται κάποιος από τον σύντροφό του. Οι φερομόνες παράγονται από τους αποκρινείς αδένες της µασχάλης, του εφηβαίου, του κόλπου και των µαστών.

Ο σύντροφός σας αντιλαμβάνεται τη «μυρωδιά» σας, η οποία μεταφέρεται στα εγκεφαλικά του κύτταρα και προκαλεί τη διέγερση. Όσο πιο πολύ θέλει μια γυναίκα το σύντροφό της, τόσο πιο ελκυστική είναι απέναντι του και αντίστοιχα οι φερομόνες ενεργοποιούν τη μυρωδιά της έλξης, η οποία γίνεται αμέσως αντιληπτή και ποθητή από τον σύντροφο.

Πηγή: myworld

Τρίτη, 9 Αυγούστου 2011

Κερί για αποτρίχωση .

Κερί για αποτρίχωση
Μπορείτε μόνες σας να φτιάξετε κερί για αποτρίχωση εύκολα και οικονομικά. Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:

- 3 μικρές κουταλιές ζάχαρη
- 1 μικρή κουταλιά νερό
- χυμό από μισό λεμόνι
- 1 μικρή κουταλιά μέλι

Τα βάζετε σε κατσαρολάκι και τα ζεσταίνετε σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να πήξει κάπως και να πάρει χρώμα καραμελί. Αυτό το ρίχνετε σε επίπεδη επιφάνεια και το αφήνετε μερικά λεπτά γιά να γίνει κάπως σκληρό. Τότε το πλάθετε σε μπαλίτσα και με αυτό που φτιάξατε ξεκινήστε να αφαιρείτε τρίχες.

Το κερί που φτιάξατε, διατηρείται πολλούς μήνες στο ψυγείο

Πηγή: meacolpa.blogspot.com

Σάββατο, 6 Αυγούστου 2011

Μικρά μυστικά για πετυχημένο κέικ .

Μικρά μυστικά για πετυχημένο κέικ
Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς είναι το φούσκωμα ενός κέικ, το οποίο εξαρτάται από το είδος του γλυκού που φτιάχνετε. Υπάρχουν 2 βασικές διαφορετικές κατηγορίες:

Τα κέικ βουτύρου που φουσκώνουν λόγω του μπέικιν πάουντερ ή της μαγειρικής σόδας που προσθέτουμε και
τα σπογγώδη κέικ που φουσκώνουν από τον αέρα που χτυπιέται μέσα στα αβγά.

Στα κέικ βουτύρου, το βούτυρο που χρησιμοποιείτε θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να είναι μαλακό και όχι παγωμένο. Παίζει μεγάλο ρόλο στο φούσκωμα της ζύμης, το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε. 

Πάντα να χρησιμοποιείτε το ακριβές μέγεθος που σας προτείνει η συνταγή. Αν το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε είναι πολύ μεγάλο, το κέικ δε θα φουσκώσει όπως πρέπει. Αν πάλι είναι πολύ μικρό, το κέικ θα καθήσει στο κέντρο. Πολλές φορές, η ζύμη ξεχειλίζει όταν φουσκώνει στο μικρό ταψί και χύνεται μέσα στο φούρνο. Για τα κέικ βουτύρου χρησιμοποιήστε ταψιά που δεν κολλάνε. Λαδώνετε και αλευρώνετε το ταψί πριν τη χρήση του.

Στα σπογγώδη κέικ, μεγάλο ρόλο στο φούσκωμα παίζει ο χρόνος που θα χτυπήσετε τα αβγά. Ακολουθείτε τις οδηγίες της συνταγής και μην τα χτυπάτε περισσότερο από όσο χρειάζεται (δυστυχώς εδώ θα χρειαστούν πολλές δοκιμές μέχρι να φτιάξετε το τέλειο κέικ, εκτός κι αν έχετε κάποιο φίλο που το έχει καταφέρει και σας δείξει πόση ώρα τα χτυπά).

Ανακατέψτε τα αβγά με τα υπόλοιπα υλικά φέρνοντας τα κάτω υλικά προς τα πάνω, σα να τα διπλώνετε. Για αυτού του είδους κέικ, χρησιμοποιούμε το ταψί που είναι γνωστό σε όλους σαν φόρμα για κέικ, αυτό με την τρύπα στο κέντρο. Η τρύπα αυτή βοηθάει στην κυκλοφορία ζεστού αέρα κατά το ψήσιμο. Επίσης, βοηθά στο φούσκωμα της ζύμης αλλά προσοχή δε θα πρέπει να λαδώνετε τη φόρμα του κέικ. Αυτό γιατί το κέικ πρέπει να κολλήσει στις πλευρές της φόρμας κατά το φούσκωμα και έτσι να φουσκώνει καλύτερα.

Ψήσιμο:

Ο φούρνος πρέπει να είναι προθερμασμένος και να μην ανοίξετε καθόλου το φούρνο κατά την πρώτη μισή ώρα που ψήνεται το κέικ. Πρέπει η θερμοκρασία να παραμείνει σταθερή για να φουσκώσει καλά το κέικ.
Θα είστε σίγουροι ότι το κέικ βουτύρου σας είναι έτοιμο αν το τρυπήσετε με μια οδοντογλυφίδα. Αν η οδοντογλυφίδα βγει καθαρή από το κέικ τότε είναι έτοιμο!

Προτιμότερο είναι να παραμείνετε σε μία δοκιμασμένη συνταγή (να την έχει φτιάξει κάποιος και να σας άρεσε). Πειραματιστείτε ξανά και ξανά με την ίδια συνταγή, το ίδιο ταψί, ακολουθώντας και τις παραπάνω συμβουλές, μέχρι να καταφέρετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Πηγή: greekcook.gr

Πέμπτη, 4 Αυγούστου 2011

Η ιστορία του πιθήκου πού έμαθε να μιλάει .


Τον χειμώνα του 1973, μία φοιτήτρια ψυχολογίας επιστρέφει στο σπίτι της στη Νέα Υόρκη με έναν απρόσμενο επισκέπτη. «Αυτός είναι ο Νιμ», λέει συστήνοντας στην έκπληκτη οικογένειά της τον μόλις δύο εβδομάδων χιμπαντζή που κρατάει στην αγκαλιά της. Κυριευμένη από άκρατο ενθουσιασμό, τους ενημερώνει ότι σκοπεύει να τον μεγαλώσει σαν ανθρώπινο μωρό.
Στην κατ’ εξοχήν εποχή των επιστημονικών πειραμάτων με πρωταγωνιστές τα ζώα και την ανθρώπινη αλαζονεία, η Στέφανι Λαφάρτζ προθυμοποιείται να συμμετάσχει στην έρευνα του πρώην εραστή της και καθηγητή Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Χερμπ Τεράς. Αμφότεροι φιλοδοξούν να διαψεύσουν τον επίσης γλωσσολόγο Νόαμ Τσόμσκι, ο οποίος την ίδια εποχή είχε αναλύσει τη θεωρία του περί διαχωρισμού ανθρώπινου είδους και ζώων υποστηρίζοντας ότι οι χιμπαντήδες, οι πιο στενοί μας συγγενείς γενετικά, δεν έχουν «γλώσσα». Το πειραματόζωο βαφτίζεται Νιμ Τσίμσκι (κατά παράφραση του Τσόμσκι) και η εκπαίδευσή του τίθεται σε εφαρμογή.
Με μπλούζα και σορτς, ο Νιμ κυκλοφορεί ελεύθερος στο πολυτελές διαμέρισμα. Παίζει με τη γάτα, χρησιμοποιεί τη λεκάνη της τουαλέτας (ορισμένες φορές με επιτυχία), παίρνει σύντομους υπνάκους και τρώει πρωινό με τη Λαφάρτζ, η οποία ενίοτε τον αφήνει να περιεργάζεται το γυμνό κορμί της, κάτι που φαίνεται να τον συγκινεί ιδιαιτέρως. «Ποτέ δεν αισθάνθηκα ότι υπήρχε μεταξύ μας σεξουαλικότητα», υποστηρίζει σήμερα, δίνοντας μια ιδέα της σεξουαλικότητας της δεκαετίας του ’70. Περιστασιακά πίνουν παρέα το ποτό τους ή καπνίζουν μαριχουάνα. Και βέβαια, όλο αυτό το διάστημα, η Λαφάρτζ ούτε κρατάει σημειώσεις ούτε καταγράφει την πρόοδο του Νιμ.
Η ιστορία του πιθήκου που έμαθε να «μιλάει» (2)
Οι αμερικανοί ερευνητές που συμμετέχουν στο πείραμα γνωρίζουν πως οι χιμπαντζήδες δεν μπορούν οργανικά να αναπαραγάγουν την ανθρώπινη γλώσσα, οπότε στόχος είναι ο Νιμ να εξασκηθεί στα γλωσσικά σημεία. Πρώτα μαθαίνει να δείχνει το «πίνω». Ακολουθούν τα «τρώω», «εγώ», «Νιμ», «αγκαλιά». Μία από τις εθελόντριες που ασχολήθηκαν με την εκπαίδευσή του, η Τζένι Λι, συγκινείται ακόμα κάθε φορά που φέρνει στον νου τις εκδηλώσεις αγάπης και ενσυναίσθησης του πόνου του άλλου. «Οποτε ήσουν στενοχωρημένος, καθόταν δίπλα σου και σε φιλούσε να διώξει τα δάκρυα», λέει στην «Ντέιλι Μέιλ».
Οι γλυκές στιγμές και ο ενθουσιασμός δεν διαρκούν πολύ. Η Λόρα Αν Πετίτο, επίσης φοιτήτρια τότε του Τεράς στο Κολούμπια και συμμετέχουσα στο πείραμα, περιγράφει πώς κάθε φορά που πήγαινε στο σπίτι της Λαφάρτζ βρισκόταν αντιμέτωπη με το «απόλυτο χάος»: ο Νιμ κατέστρεφε τα πάντα στο διάβα του.
Αντιλαμβανόμενος ότι η κατάσταση είχε ξεφύγει από τον έλεγχο και βλέποντας ότι το πείραμα δεν εξελισσόταν σύμφωνα με τις προσδοκίες του, ο Τεράς αποφασίζει να βρει νέο σπίτι στον Νιμ. Ο νεαρός χιμπαντζής μετακομίζει σ’ ένα άδειο διαμέρισμα στα προάστια. Την ανατροφή του αναλαμβάνει πλέον η Λόρα Αν, με τη βοήθεια πλήθους άλλων πρόθυμων «εκπαιδευτών». Ο Νιμ έχει γίνει ήδη διάσημος. Το 1975 γίνεται πρωτοσέλιδο στο περιοδικό «New York» υπό τον τίτλο «Πρώτο μήνυμα από τον πλανήτη των πιθήκων». Το πειραματόζωο μαθαίνει σταδιακά να επικοινωνεί με περισσότερες λέξεις και ο αδηφάγος για δημοσιότητα Τεράς διατυμπανίζει πως έχει έναν χιμπαντζή που «γράφει Ιστορία». Παράλληλα όμως ο Νιμ μεγαλώνει και μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο επιθετικός: δαγκώνει τη νέα του «μαμά» ή της αρπάζει το κεφάλι και τη χτυπάει στο πάτωμα. «Δεν ήταν το παιδί μου. Δεν μπορείς να εξανθρωπίσεις ένα ζώο που μπορεί να σε σκοτώσει», παραδέχεται σήμερα και δείχνει τις πληγές της ως αποδεικτικό στοιχείο.
Η ιστορία του πιθήκου που έμαθε να «μιλάει» (3)
Για άλλη μία φορά, ο Νιμ αλλάζει χέρια. Δράση αναλαμβάνει η Ρενέ Φάλιτζ, μια νέα και θαρραλέα δασκάλα της γλώσσας του σώματος – έως ότου ο Νιμ μπήγει τα δόντια του στον λαιμό της. Είναι πλέον σαφές πως αργά ή γρήγορα δεν θα αποφευχθούν τα χειρότερα κι έτσι ο Τεράς αποφασίζει να επιστρέψει τον Νιμ στο ερευνητικό κέντρο στην Οκλαχόμα, απ’ όπου τον είχε πάρει τέσσερα χρόνια πριν, αρπάζοντάς τον κυριολεκτικά από την αγκαλιά της μητέρας του. Το νέο του σπίτι δεν θυμίζει σε τίποτα τα προηγούμενα: ένα μικρό κλουβί, το οποίο θα μοιράζεται με άλλους χιμπαντζήδες. Γαντζωμένος στην αγκαλιά του εκπαιδευτή του, ο Νιμ αρνείται να μπει μέσα. Καθώς βλέπει την «οικογένειά» του να φεύγει, ανοίγει τα χέρια και απελπισμένα δείχνει μία από τις πρώτες λέξεις που έμαθε: «αγκαλιά». Κατά μία έννοια το πείραμα του 74χρονου σήμερα Τεράς είχε ολοκληρωθεί με επιτυχία…
Μετά την πτώχευση του ερευνητικού κέντρου, ο Νιμ μετακομίζει ξανά, αυτή τη φορά στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Εκεί για πρώτη φορά εξαργυρώνει όσα διδάχθηκε τόσα χρόνια. Μαθαίνοντας στους φύλακες και τους υπόλοιπους χιμπαντζήδες τη γλώσσα του σώματος, αποφεύγει να γίνει εκ νέου πειραματόζωο για εμβόλια.
Τελευταίος σταθμός για τον Νιμ, ένα άσυλο ζώων, στο Τέξας – εκείνος βέβαια πάντα προτιμά την ανθρώπινη παρέα. Πεθαίνει το 2000 από έμφραγμα, λίγα λεπτά αφότου κάνει νόημα στον φύλακα που ετοιμάζει το πρωινό του να κάνει γρήγορα. Ηταν μόλις 26 ετών, εξαιρετικά νέος για χιμπαντζή εάν αναλογιστεί κανείς πως σε καθεστώς αιχμαλωσίας ζουν τουλάχιστον 60 χρόνια.
Πηγή: tanea.gr


Τρίτη, 2 Αυγούστου 2011