Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Στον εγκέφαλο το μυστικό της παχυσαρκίας .

 Είναι ένα ερώτημα που έχει περάσει από το μυαλό των περισσότερων.. Γιατί κάποιοι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλές λιπαρές τροφές γίνονται παχύσαρκοι, ενώ άλλοι δεν παίρνουν ούτε γραμμάριο;
 Μια πρόσφατη εξαιρετικά σηµαντική έρευνα που πραγµατοποιήθηκε από ειδικούς της παγκοσµίου φήµηςΙατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Yale δίνει µια απλή εξήγηση: το σωµατικό µας βάρος «καταγράφεται» όταν αναπτύσσεται ο εγκέφαλος πριν από τη γέννησή µας.
 Μελετώντας οµάδες ποντικιών, οι ειδικοί ανακάλυψαν πως εκείνα που εξελίσσονταν σε παχύσαρκα εξαιτίας µιας διατροφής πλούσιας σε λιπαρά παρουσίαζαν µια σηµαντική διαφορά στο «κέντρο θρέψης» του εγκεφάλου. Οι νευρώνες του συγκεκριµένου σηµείου που θα έπρεπε να δώσουν το σήµα ότι έχουν χορτάσει και ότι πρέπει να ξεκινήσουν να καίνε θερµίδες ήταν «τεµπέλικοι» επειδή εµποδίζονταν από άλλα κύτταρα που διείσδυαν στην περιοχή.
  Στα ποντίκια πάλι που παρουσίασαν ανθεκτικότητα στην παχυσαρκία παρατηρήθηκε πως οι νευρώνες αυτοί ήταν πολύ πιο κινητικοί όταν κατανάλωναν αρκετή τροφή και ήταν έτοιµα να ξεκινήσουν την καύση του λίπους.
 Παρότι η έρευνα δείχνει πως η παχυσαρκία σχετίζεται λιγότερο µε τη θέλησή µας και περισσότερο µε συγκεκριµένες λειτουργίες του εγκεφάλου που διαµορφώνονται κατά την ανάπτυξή του, αυτός δεν είναι λόγος να µην τρεφόµαστε υγιεινά.
 Πηγή: newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου