Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Αναπνέουν τα έντομα ?

Όσο περίεργο κι αν σας ακούγεται, τα έντομα αναπνέουν! 

Χρειάζονται οξυγόνο για να ζήσουν όπως ακριβώς κι εμείς οι άνθρωποι, παρ’ όλο που δε διαθέτουν πνεύμονες και αίμα με την έννοια που το έχουμε συνηθίσει(όπως το ανθρώπινο) έτσι ώστε να κυκλοφορεί το οξυγόνο μέσα στο σώμα τους. 

Αντίθετα με τους δικούς μας μύες, οι μύες που διαθέτουν τα έντομα δεν κουράζονται ποτέ! 

Εάν ένα έντομο μπορούσε να φάει αρκετό φαγητό, αυτό θα το κρατούσε σε εγρήγορση για πολλές μέρες είτε πετώντας είτε τρέχοντας!


Εμείς οι άνθρωποι δε μπορούμε να το κάνουμε αυτό γιατί δε μπορούμε να παράσχουμε οξυγόνο στους μύες μας αρκετά γρήγορα και χωρίς το απαραίτητο οξυγόνο οι μύες κουράζονται, δε μπορούν να αποδώσουν. 

έντομα αναπνευστικό σύστημα
Αλλά τα έντομα μπορούν να αναπνέουν οξυγόνο απευθείας μέσα από πολλές μικροσκοπικές τρύπες που λέγονται φυσητήρες. Αυτοί, βρίσκονται κατά μήκος του σώματός τους, κατά συνέπεια να μη διαθέτουν πνεύμονες. 


Επίσης εκτελούν τον ρόλο αεραγωγών, που οδηγούν τον αέρα σε μικροσκοπικούς θύλακες, γίνεται ο διαχωρισμός του οξυγόνου και οδηγείται στους μύες. 

Οι φυσητήρες-αεραγωγοί παρέχουν οξυγόνο στο σώμα τους με ένα σταθερό ρυθμό γι’ αυτό και οι μύες τους δεν κουράζονται ποτέ. 

Οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να δουν πως λειτουργούν αυτοί οι φυσητήρες από ακτινογραφίες. Το έντομο προκειμένου να συντηρήσει μία σταθερή και μεγάλη ροή αέρα στο σώμα του, μπορεί να προσαρμόσει ανάλογα αυτούς τους αγωγούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου