Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Δεκάδες θάνατοι από βελονισμό.

Τη ζωή τους έχουν χάσει δεκάδες άνθρωποι που επισκέφτηκαν κάποιον βελονιστή ο οποίος δεν είχε τις επαρκείς γνώσεις με αποτέλεσμα να τοποθετεί σε λάθος σημεία τις βελόνες.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής συμπληρωματικής ιατρικής Έτζαρντ Έρνστ της Ιατρικής Σχολής Χερσονήσου του πανεπιστημίου του Έξετερ τα τελευταία 45 χρόνια έχουν πεθάνει 86 άνθρωποι ηλικίας 26 έως 82 ετών από λάθος βελονισμό. Οι θάνατοι έχουν σημειωθεί κυρίως στις χώρες Κίνα, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Γερμανία και Αυστραλία.

Ο καθηγητής Έρνστ παρουσίασε τη μελέτη στο εξειδικευμένο διεθνές περιοδικό για θέματα κινδύνων στην ιατρική "International Journal of Risk and Safety in Medicine" υποστηρίζοντας πως οι θάνατοι ίσως είναι η κορυφή ενός μεγαλύτερου παγόβουνου.

Παράλληλα, ο μελετητής ζητά να γίνει αυστηρότερη η εκπαίδευση των βελονιστών ώστε να πάψουν να σημειώνονται θάνατοι από έλλειψη κατάρτισης. Τα λανθασμένα τρυπήματα αφορούν περιοχές της καρδιάς, των πνευμόνων, των αρτηριών, του ήπατος ή των νεύρων όπως και μολύνσεων από τη μη σωστή αποστείρωση.

Οι πιο συχνή θάνατοι από λάθος βελονισμό είναι ο πνευμονοθώρακας όπου ο αέρας μπαίνει στις μεμβράνες οι οποίες διαχωρίζουν το θώρακα από τους πνεύμονες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου