Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Ποιός θα καθαρίσει το σπίτι ?


Για έναν επιτυχημένο γάμο

Ο καταµερισµός των οικιακών εργασιών µπορεί να αποδειχτεί ισχυρός παράγοντας για την επιτυχία ενός γάµου. Αυτό έδειξε έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήµιο στο Νιου Τζέρσι. 

Όπως φάνηκε, όσο περισσότερο µοιράζονται τις δουλειές του σπιτιού οι δύο σύντροφοι τόσο πιο αρµονικός µπορεί να αποδειχτεί ο έγγαµος βίος τους.

Πώς συνδέεται το νοικοκυριό με το σεξ; Μια υπόθεση είναι ότι η θέα ενός άνδρα που σφουγγαρίζει το πάτωμα ή πλένει τα πιάτα γεμίζει με τρυφερά συναισθήματα την καρδιά της συμβίας του. Κάτι τέτοιο εξάλλου υπαινίσσονται και παλαιότερες έρευνες, χωρίς, ωστόσο, να βρίσκουν σύμφωνες όλες τις συζύγους. 

Η επιστημονική ομάδα της νέας έρευνας χώρισε το νοικοκυριό σε εννέα δουλειές: το καθάρισμα, την προετοιμασία του φαγητού, το πλύσιμο των πιάτων, το πλύσιμο και το σιδέρωμα των ρούχων, τα ψώνια, την πληρωμή των λογαριασμών, τα σέρβις των αυτοκινήτων, τις δουλειές στην αυλή ή τον κήπο και τη συνοδεία των παιδιών στις διάφορες υποχρεώσεις τους.

Ένα εντυπωσιακό στοιχείο που προκύπτει από αυτή αλλά και από άλλες έρευνες, είναι η υψηλή θέση που καταλαμβάνει πλέον το νοικοκυριό στη δυναμική του γάμου. Σε έρευνα μεταξύ 2.020 ενηλίκων στις ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι ο καταμερισμός των οικιακών εργασιών θεωρείται ο τρίτος πιο σημαντικός παράγοντας για έναν επιτυχημένο γάμο μετά την ερωτική πίστη και την καλή σεξουαλική σχέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου